Sayfalar

Pages - Menu

5 Kasım 2016 Cumartesi

Internet Kesintileri

Günümüzde internetin artık bir lüks olmaktan çıkıp hayatımızın vazgeçilemez bir ihtiyacı olduğunda bahsetmeme gerek bile yok teknolojiden az çok anlayan bir kişi iseniz bunu zaten biliyor olmanız gerekiyor. Insanoğlu artık ürettiği ve tükettiği dijital içerikleri internette saklıyor. Günümüzde çoğu insanı ordan burdan film cd’si alırken göremezsiniz yada her hangi bir dosyasını flash bellekte sakladığını bu tür insanlar genelde içeriklerini internet üzerinden temin edip orada saklarlar. Ne kadar güvenli yada değil bunu bu yazıda tartışmayacağım fakat 2016 dünyasında internetle ilişkisi olmayan insan sayısı çok azdır. En azından çoğu insanın en az bir tane sosyal hesabı vardır yada kaçırdığı diziyi internet üzerinden tekrar olarak  izliyordur. Bu yazıda paylaşmak istediğim konu ise senenin 2016 olmasına rağmen hala internet kesintileri yasaklamalar erişim engelleriyle boğuşuyor olmamız.
                Yazıma başlarken söylediğim şeyi tekrar ediyorum eskiden internetin bilgiye erişmenin kısa yolu olmasından dolayı lüks sayılmasına rağmen şu dönemde internet kesinlikle bir lüks değil her türlü içeriğe erişebilmemizi sağlayan bir araçtır yani sabah kalkıp okula gittiğiniz bir otobüs bir okul servisi nasıl bir lüks değil ise internette bir lüks değildir ve bu dönemde her insanın ulaşma hakkı olması gereken bir araçtır.
                Teoride böyle olsada pratikte genelde işler böyle yürümüyor her ne kadar internet özgür bir ortammış gibi gözüksede hiçte öyle değil ve bu gücü kontrol eden insanlar var. İstediği zaman kesebilen yavaşlatabilen gerektiğinde sizin yaptığınız her adımı takip bile edebilen bir güç. Sakın yazdıklarımı siyasal bir şekilde analiz etmeyin sadece teknolojiye meraklı bir genç olarak durumu yorumlamak istiyorum sadece.
                Evet ülkemizin şu anda bulunduğu durum çok iç açıcı değil ve bu dönemdeki teknolojinin sağladığı habercilik ve iletişim avantajı yatsınamaz bunuda kabul ediyorum eskiden bir şeyi öğrenmek için akşam haberlerini yada ertesi gün ki gazeteyi beklerdik şimdi haberler bin bir çeşit kaynaktan cebimize bildirim olarak geliyor ve buda bilgi kirliliğine sebep oluyor fakat bunun avantajlarıda var bir çok dezenformasyonun içinden iyi bir analiz yapıp gerçek haberi seçebilirsek habere çok hızlı ve objektif olarak ulaşmış olabiliyoruz. Bunlar iyi şeyler fakat birde işin kötü ve her türlü insanı etkileyen tarafı var. Insanoğlu iyi yada kötü diye ikiye ayrıldığında kötü insanlarında bu teknolojiye erişimi mümkün buda teknolojiyi sadece iyi insanların iyi niyetler için kullanmadığını gösterir hal böyle olunca yetkililer her türlü dezenformasyonun örgütlenmenin önüne geçmek için elinden geleni yapıyor. BAN!!!!!!!
                Evet geçenlerde Enerji Bakanının maili hacklenip bulut servislerinde paylaşıldığı için bütün önde gelen bulut servisleri 1 günlüğüne Türkiye’den erişilemez hale gelmiştiç Pire için yorgan yakmak bu olsa gerek bir mevzu yüzünden işini bu sistemlerle gören onca şirket onca insan devre dışı kaldı evet VPN elbette ki bir çözüm fakat sorunu çözmek yerine geçici çözümlerle uğraşmak zaman kaybından başka bir şey değil. Bunun sadece insanlara zararı yok ayrıca ekonomiyede zararı olduğu apaçık ortada.
               
             Son günlerde  yaşanan kesintilere bakın insanlar bırakın sosyal medayaya erişebilmeyi whatsapp isimli dünyaca herkes tarafından kullanılan basit bir chat programına bile erişemedi hal böyle olunca insanlar isyan edecek duruma geldiler haklılarda çünkü her gün kullandığınız bir programı düşünün ve bir gün birden çalışmadığını hayal edin sebebini soruncada kimse size mantıklı açıklama yapmasın bana hiç doğru gelmiyor bu tutum. Bu ülkede ne zaman bir siber aksaklık olsa bununla ilgili bilimsel bir açıklama yapacak vasıfta hiç bir eleman olmadı her zaman güvenlik sebebiyle kısıtlamalar olabilir süreç geçtikten sonra eski haline dönecektir tarzı açıklamalar. Insanların günde bir çok saatini geçirdiği ve ayda yüzlerce lira emeklerinden biriktirdikleriyle satın aldığı LÜKS OLMAYAN erişimi sebebini bile açıklamadan kesemezsiniz. Yada kesersiniz çünkü içinde bulunduğumuz ülke o kadar demokratik bir ülkeki bu ülkede erişimide sebebini açıklamadan kesersiniz insanların mağduriyetini gidermek için bile hiç bir şey yapmazsınız falan baya güzel demokratik bir ülkedeyiz çünkü.
                Burdan devlet yetkililerine sesleniyorum zaten okumayacaksınız biliyorum ama siz o interneti engelleyerek hiç bişeyin önüne geçemezsiniz sadece saklamaya çalıştığınız yada insanların görmemesini istediğiniz şeylerin reklamını yapmış olursunuz.

                Neyse ki VPN var da insanlar bir şeylere erişebiliyorlar yakında internet komple kesilir herkes rahatlamış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder